Uudet työlistat toivat tasapuolisuutta

22.6.2022

Rautalammin kotihoidon Kyläntiimi lähti tasapainottamaan työalueita ja niihin liittyviä tehtäviä. Lopputuloksena hoitajaparit sekoitettiin ja työlistat pistettiin uusiksi.

Touko-kesäkuussa 2021 käynnistynyt sadan päivän kokeilu aloitettiin sopimalla iltapäivä, jolloin kokeilun ydin eli työvuorolistojen tarkastelu otettiin kunnolla esiin. Tiimin vetäjä oli alustavasti askarrellut työlistapohjien mukaisesti asiakkaat erillisille papereille sekä merkannut eri värein käyntien ajankohdat ja tarkoitukset.
– Vähensimme kuormitusta listoilta, joilla sitä oli paljon ja lisäsimme sitä sinne, missä oli enemmän vapaata resurssia käytettäväksi. Nyt henkilöstö uskaltaa puhua enemmän toiveistaan listojen tasapuolisuuden suhteen, lähihoitaja Anna Markkanen sanoo.
Kehittämistyön merkityksellisin hetki oli kokoontuminen yhteen koko tiimin voimin työvuorolistojen äärelle.
– Listoista oli helppo seurata sitä, miten esimerkiksi tarkastuskäynnit, suihkut ja asioinnit jakautuivat alueiden ja työntekijöiden kesken. Vastuita oli myös helppoa siirrellä alueelta toiselle ja kun saimme nähdä samalla tilanteen koko kuvan.

Hoitajaparit uusiksi

Uudet listat ovat olleet käytössä vajaan vuoden.
– Alkuun oli luonnollisestikin vähän hankausta ja porinaa työyhteisössä, mutta kun kaikki tottuivat uuteen toimintamalliin, niin työt alkoivat sujua hyvin.
Työvuorolistojen lisäksi Rautalammilla muokattiin kaikki neljä omahoitaja-aluetta uuteen järjestykseen sekoittamalla totutut hoitajaparit keskenään. Taustalla oli toive siitä, että kaikki hoitajat tuntisivat uudistuksen jälkeen kaikki asiakkaat ja heidän tarpeensa.
– Luulen että työyhteisössä on opittu se, että tehtäviä voi ja pitääkin jakaa myös pienemmällä porukalla tilanteiden muuttuessa. Aikaisemmin olemme miettineet työlistat isommalla porukalla, mutta nyt päätöksiä voidaan tehdä siten, ettei kaikkien tiimiläisten tarvitse olla kerralla läsnä.

Kirjoittaja Maiju Korhonen, viestintäasiantuntija, Vetovoimainen vanhustyö -hanke, Savonia-ammattikorkeakoulu