Kasvokkain–näyttely avattiin Savonialla

Meeri Koutaniemen ja Tehyn yhteinen Kasvokkain-näyttely avattiin Savonialla 13.4.

Kuudestatoista valokuvasta ja niissä esiintyvien henkilöiden omista tarinoista koostuva näyttely on puheenvuoro ihmisen ja työn arvosta. Teoksessaan valokuvaaja ja dokumentaristi nostaa esiin yhteiskunnassamme olevan arvoristiriidan: hoitotyöntekijöitä arvostetaan puheissa, mutta arvostus ei näy palkkauksessa tai siinä, että alan todella suuret ja alati kärjistyvät haasteet otettaisiin tosissaan.

Tehyn Pohjois-Savon ammattiosaston järjestöasiantuntija Johanna Huhtala piti avajaisissa voimaannuttavan puheen hoitotyön puolesta.

– Tällä hetkellä hoitajat käyvät suurta ja vakavaa taistelua omien oikeuksiensa puolesta. Tämä näyttely on osoitettu solidaarisuutena heidän oikeuksilleen. Toivon, että tarinat pysäyttävät myös teidät, ja saa meistä jokaisen miettimään sitä, kuinka koko hoitoala on se, joka pitää suomalaisen yhteiskunnan pystyssä, Koutaniemi sanoi avajaisiin nauhoittamassaan videotervehdyksessä.

Meeri Koutaniemen henkilökohtainen videotervehdys toi tilaisuuteen juhlan tuntua.

Erityisesti hoitotyötä tekeville tai sitä tehneille kuvien yhteydessä olevat tekstit nostivat tunteet pintaan.

– Varsinkin sotakokemuksia kuulin vielä -90 luvulla jonkin verran. Kyllähän ne saivat miettimään, miten yhteiskunta on muuttunut ja miten me arvotamme asioita eri tavalla nykypäivänä, sanoo hankkeen projektipäällikkö ja vanhustyötä pitkään tehnyt Satu Pirskanen.

– Vanhustyössä on minun elämäni merkityksellisimmät keskustelut kuultu. Monesti ne tarinat auttavat suhteuttamaan omaa elämää uudella tavalla. Minullahan on asiat oikein hyvin, sanoo Vetovoimainen vanhustyö -hankkeen projektipäällikkö Satu Pirskanen

Kasvokkain – tarinoita ihmisen ja työn arvosta Savonian kampuskirjasto Opuksen tiloissa 8.4.–5.5.

Teksti ja kuvat: Maiju Korhonen, viestintäasiantuntija, Savonia-ammattikorkeakoulu