Some saapuu vanhustyöhön – työn hyvästä arjesta kannattaa kertoa muillekin

Vanhustyössä tehdään koko ajan ihan mahtavia ja ihania juttuja, jotka eivät näy julkisuudessa. Lehtien ja verkkouutisten otsikoihin nousevat usein alan epäkohdat. Se ei kuitenkaan ole koko totuus. Hoitajat kertovat merkityksellisestä ja monipuolisesta työstä, johon on mukavaa lähteä työvuoroon sekä oman työn arjesta, joka on hyvin erilaista, kuin uutiskohuissa kerrotaan.

Me Etelä-Savon Vetovoimainen kotihoito ja Pohjois-Savon Vetovoimainen vanhustyö -hankkeissa halusimme haastaa vanhustyön toimijoita kertomaan arjestaan ja erilaisista huipuista jutuista, joita he tekevät yhdessä ikäihmisten kanssa. Elämänmakuista, positiivista ja iloa antavaa uutisointia ei synny, jos me emme itse ole nostamassa esiin alan hyviä asioita. Niitä kuitenkin riittää kauneudenhoitohetkistä ja musiikkituokioista sorsan metsästykseen tai toisaalta hyvään työyhteisöön, jossa apua saa laajemmalta tiimiltä aina tarvittaessa.

Laitoimme pystyyn somehaasteen ja haastoimme savolaisia vanhustyön toimijoita mukaan. Vaan kuinkas sitten kävikään? Otimme asian puheeksi myös muiden vanhustyön vetovoiman parissa työskentelevien hankkeiden kanssa, ja voi sitä innostuksen määrää! Yhtäkkiä meitä oli 6 hanketta lähdössä mukaan kampanjaan, eli tästä tuli ihan valtakunnallinen juttu.

Ajankohdaksi valikoitui valtakunnallinen vanhusten viikko lokakuun 4.–11. päivä. Vanhustyön keskusliitto järjesti viikolle ohjelmaa Onni on vanheta -teeman mukaan. Niinpä somekampanjamme rakentui tuon kylkeen häshtägeillä #onnihetki ja #vetovoimaa.

Tämä oli pieni askel somekansalle, mutta suuri askel vanhustyölle.

Pelkästään vanhusten viikon aikana #vetovoimaa -somehaaste keräsi Instagramissa 45 julkaisua, joka on 17 % koko valtakunnallisen Vanhusten viikon #onnihetki –julkaisuista. Facebookissa saavutettiin myös n. 20 % osuus kaikista julkaisuista. Facebookissa myös julkaisujen määrä on suurempi, 4-5 kertainen Instagramiin verrattuna.

Vaikka määrällisesti julkaisujen määrä on pieni ja somessa elävä nuoriso hihittelee kertomillemme luvuille, on se vanhustyön näkyvyyden kannalta erinomainen. Tämä oli pieni askel somekansalle, mutta suuri askel vanhustyölle. Aloittelijalla suunta voi siis olla vain ylöspäin! Tätä kehitystä tukee myös työyhteisöissä herännyt puhe siitä, että ”tätä voisi laittaa someen” ja ”näitä juttuja pitäisi opetella”. Somen siemen on siis kylvetty!

Haaste jatkuu vielä osassa hankkeita, Pohjois-Savossakin aina vuoden loppuun. Eikä somettamista ole missään nimessä tarkoitus lopettaa, vaikka haaste päättyy. Tämä on vain uuden ajan alku.

Vetovoimainen vanhustyö –hankkeessa on käynnissä viestinnän koulutukset ja yksiköt laativat viestintäsuunnitelmia. Myös Vetovoimainen kotihoito -hankkeessa on järjestetty somesparrausta kotihoidon henkilöstölle. Strategioita hiotaan ja työkaluja otetaan haltuun, jotta jatkossa oltaisi entistäkin parempia ja näkyvämpiä.

Ei ole enää syytä jättää kynttilää vakan alle. Mikäli ja kun haaste todennäköisesti uusitaan syksyllä 2021, mitä luulette näkyvyyden olevan silloin?

Kirjoittajat:

Hanna Moilanen, viestinnän ja kehittämisen asiantuntija, Vetovoimainen kotihoito –hanke

Tytti Mönkkönen, viestintäasiantuntija, Vetovoimainen vanhustyö -hanke