Positiivisten tunteiden jakaminen tekee tiimin

29.6.2022

Kuopion kotihoidon Haapaniemen hoitoringin kehittämistarpeet kohdistuivat tiimin vuorovaikutuksen ja kommunikoinnin parantamiseen. Tuloksena syntyi yhtenäinen kotihoidon tiimi.

Sadan päivän kokeilu alkoi vuonna 2021 suunnittelutyöllä. Yhteisöohjautuva toimintamalli oli käynyt tiimille tutuksi jo aiemmassa kehittämisyhteistyössä, ja nyt haluttiin lähteä vahvistamaan yhteisöohjautuvuuden edellytyksiä entistä syvemmin. Hankkeessa rakennettiin valmennuskokonaisuus, joka vastasi tiimin tarpeita ja toiveita. Valmennuksen nimeksi tuli Arvostava vuorovaikutus, ja se koostui kuudesta eri teemasta, joita olivat

1. Arvostava puhe, minäviestintä

2. Arvostava puhe, rikastava vuorovaikutus

3. Palautteen vastaanottaminen ja kuunteleminen

4. Palautteen antaminen

5. Kiireen tunteen käsittely

6. Tunteiden kohtaaminen työssä 

Vuorovaikutusta rikastamassa

Valmennussarjaan kuului kaksi samansisältöistä valmennusta jokaisesta teemasta, joilla pyrittiin turvaamaan se, että mahdollisimman moni tiimin jäsen pääsisi valmennukseen. Lisäksi valmennuksen aikana kehitettiin ja testattiin valmennuskokonaisuuden toimivuutta.
– Valmennukset olivat kestoltaan noin tunnin. Aikataulut sovittiin etukäteen, jotta voitiin suunnitella työvuorot niin, että kaikilla oli mahdollisuus päästä valmennuksiin mukaan, sanoo palveluesimies Tarja Oinonen.

Valmennuksessa oli yhtenä työkaluna tiimitilan seinälle kiinnitettävä juliste, johon tiimin jäsenet saivat kirjata itselleen merkityksellisiä asioita. Rikastavan vuorovaikutuksen tehtävä tuotti puolestaan tonttumaisia tuloksia.
– Työntekijämme tulosti netistä Mikä on sinun tonttunimesi? -pelitaulun, jonka juju perustui sanojen ja numerojen yhdistelemiseen. Minun tonttunimeni oli Taito Poronjäkäläinen.
Tonttunimitaulu oli tiimin seinällä, josta jokainen näki oman tonttunimensä lisäksi myös työkaveriensa tonttunimet.
– Peli kilvoitti hauskalla tavalla meitä joulunaikaan. Pienellä asialla voi olla suuri merkitys ihmisen tunnetilaan.

Haapaniemen tonttutouhuihin kuului myös, että jouluviikolla pukeuduttiin ajanjaksoon sopivasti esimerkiksi punaiseen mekkoon tai jouluisiin korviksiin. Tempaus toteutui hyvin, ja se toi kaikille hymyn huulille kantautuen aina asiakkaiden koteihin asti.
– Moni onkin työntekijöistä kertonut, että on tosi kiva, kun töissä huomioidaan perinteiset juhlapäivät, kuten asiakkaan kotonakin. Yhteistyömme on parantunut myös isossa tiimissä: ollaan yhtä ja samaa porukkaa.

Kirjoittaja Maiju Korhonen, viestintäasiantuntija, Vetovoimainen vanhustyö -hanke, Savonia-ammattikorkeakoulu