Mitä pöllömpää, sen hauskempaa

28.7.2021

Tiimipäivissä, virkistäytymispäivissä, TYKY-päivissä – millä nimellä niitä nyt sitten ikinä kutsutaankaan – kehittämiskohteena on usein tiimien välisen yhteistyön ja työilmapiirin parantaminen ja kehittäminen. Se onnistuu parhaiten silloin, kun jokainen riisuu pois työminänsä ja on ihmisten edessä omana aitona itsenään. Avoin vuorovaikutus auttaa meitä viestimään tehokkaasti, liittymään ryhmään ja luomaan hyviä ihmissuhteita. Taito tehdä yhdessä tehostaa työn tekemistä ja tekee siitä miellyttävää, kun homma toimii ja suhteet ovat kunnossa. Myös työn jälki on parempaa ja positiivinen ilmapiiri näkyy, kuuluu ja tuntuu usein myös asiakkaalle asti – myös puhelimen välityksellä.

Jaetut kokemukset yhdistävät

Tiimipäivissä porukkahenkeä nostatetaan osallistumalla tapahtuman tarjoamiin aktiviteetteihin. Yhteinen tekeminen antaa mukavan fiiliksen ja kantaa pitkälle. Aivopähkinöiden ratkominen lisää yhteen hiileen puhaltamista ja tuo onnistumisen tunteita. Jaetut tunteet puolestaan hitsaavat ihmisiä yhteen ja vahvistavat yhteisestä tekemisestä syntyneitä tunteita. Mitä hölmömpi, pelottavampi tai visaisempi tehtävä on ollut, sitä voimakkaampi tunnejälki siitä jää ja sitä todennäköisemmin tapahtunutta muistellaan jälkikäteen taukopöydän ääressä nauraen, kauhistellen, häpeillen ja hiljaa hymyillen. Yhteistä tekemistä sekin.

Tiimityötä joka päivä

Tiimityö ja sen tekemisen taidot ovat tärkeitä riippumatta siitä, millaista työtä tehdään. Vaikka työ olisi suurimmaksi osaksi yksintyöskentelyä, ei maailmassa liene työtä, jossa ei koskaan kohdata ainuttakaan ihmistä. Tiimitaidot ovat yhdessä tekemisen taidon lisäksi samalla myös sosiaalisia taitoja, joita tarvitaan jokapäiväisessä elämässä. Ja missä muualla oltaisikaan yhtä tiiviisti osana toisen ihmisen elämää kuin hoitotyössä. Siellä, missä hoitajat mahdollistavat työnsä kautta vanhuksille laadukkaan, sosiaalisen ja virikkeellisen elämän rajattujen liikkumismahdollisuuksien puitteissa. He hoitavat, kuuntelevat, auttavat ja jakavat elämän ilot ja surut. Toimivat ikään kuin sijaisomaisina ollen vanhuksen arjen lähin tuki ja turva. Se, jos mikä vaatii hyviä sosiaalisia taitoja sekä hyvää, luottamusta herättävää tiimityötä työyhteisön jäsenten välisen toiminnan lisäksi myös vanhuksen ja hoitajan välillä.  

Kirjoittajat
Tuusniemen Kotipalvelu
Maiju Korhonen, viestintäasiantuntija, Vetovoimainen vanhustyö -hanke, Savonia AMK