Kivijalkaa avoimelle keskustelukulttuurille rakennetaan yhteisesti sovituilla askelmerkeillä

#Puhumalla paras työyhteisö – blogisarjan osa 2

19.4.2021

Vanhustyöntekijä! Miltä kuulostaisi sujuvampi työarki? Oletko joskus kohdannut epäasiallista kohtelua työyhteisössäsi? Tai oletko miettinyt joskus, että arjen tiimityötä voisi helpottaa yhdessä sovitut työyhteisön vuorovaikutuksen pelisäännöt? Jos vastasit yhteenkään kysymykseen ”Kyllä”, jatka lukemista!

Teemme vanhustyössä ihmisläheistä työtä, jossa vuorovaikutus ja kommunikointi niin asiakkaiden kuin tiimin jäsenten ja sidosryhmien välillä on jokapäiväistä. Vuorovaikutus on merkittävä osa työtämme. Kuulen kuitenkin usein, että juuri vuorovaikutus tuottaa kitkaa työyhteisöissä. Vuorovaikutuksen ongelmat vievät meiltä aikaa ja energiaa ja ne vaikuttavat suoraan työyhteisön ilmapiiriin. Veikkaan, että jokainen meistä haluaisi tehdä työtä työyhteisössä, jossa on hyvä meininki!

Monissa lähteissä tiimin ja työyhteisön keskustelukyvykkyys ja rakentavan keskustelun taito on nostettu yhdeksi merkittävimmäksi menestystekijäksi ja sen on kuvattu vaikuttavan suoraan työyhteisön toimintakykyisyyteen ja tiimin sekä yksittäisen työntekijänkin hyvinvointiin. Kun työyhteisössä voidaan hyvin, heijastuu se myös suoraan asiakkaan hyvinvointiin. Voisi jopa kärjistetysti väittää, että ongelmia alkaa syntymään, jos keskustelut puuttuvat työyhteisöstä. Ei siis ole yhdentekevää, miten luomme työyhteisömme keskustelukulttuuria.

Tiimin keskustelukulttuuria ja vuorovaikutusta voi ja saa kehittää! Muutoksen kohti parempaa työyhteisöä ja työyhteisön avointa keskustelukulttuuria voi aloittaa vaikka heti. Alla muutamia vinkkejä, joista kannattaa aloittaa. Yhdessä sovitut arvot ja pelisäännöt luovat perustan, jonka päälle on turvallista lähteä rakentamaan puhumalla parasta työyhteisöä!


Vetovoimainen vanhustyö -hankkeessa tuotetaan valmennusmateriaaleja työyhteisöille hyödynnettäväksi. Löydätte materiaaleja hankkeen nettisivuilta https://vetovoimainenvanhustyo.fi/valmennukset/

Kirjoittaja
Heli Kekäläinen, vanhustyön asiantuntija. Työskentelee Savonia-ammattikorkeakoulussa.