Joulun kaikille sois
8.12.2021
Yksinäisyys ei yleensä ole ihmisen oma valinta. Se on tilanne, johon ajaudutaan elämänmuutosten, toimintakyvyn heikentymisen tai läheisten ihmissuhteiden menettämisen myötä.
Vuonna 2020 julkaistusta iäkkäiden ihmisten yksinäisyyttä käsittelevästä väitöskirjatutkimuksesta selviää, että tehostetussa palveluasumisessa olevista vanhuksista 35 % kärsii yksinäisyydestä vähintään toisinaan. Yksinäisyys näyttää olevan yhteydessä heikkoon itsearvioituun terveyteen, avuntarpeeseen päivittäisissä perustoiminnoissa ja liikkumisessa, vähäisempään kognition heikkenemiseen sekä heikentyneeseen psyykkiseen hyvinvointiin. Yksinäisyys ennustaa myös ennenaikaisen kuoleman riskiä.
Tutkimuksen mukaan palvelutalon elämänrytmi ja toimintakäytänteet heijastuivat kokemuksiin. Yksinäisyys kumpuaa ympäristöstä, jossa koetaan henkistä kodittomuutta. Asuntoa ei pidetä kotina, siellä joudutaan viettämään pitkiä aikoja yksin eikä ulos päästä niin usein kuin halutaan. Lisäksi vuorovaikutus toisten asukkaiden kanssa on toivottua vähäisempää. Osa kokee itsensä suorastaan näkymättömäksi.
Joulu kasikymppiselle
Tutkija ja sosiaaligerontologian dosentti Jari Pirhonen käsitteli 1.9. pidetyssä webinaarissaan ikäihmisen sosiaalista elämää. Hän oli majoittunut pari yötä eräässä hoivakodissa ja tehnyt kyselyn hoivakotiasukkaille siitä, mitä hyvä vanhuus heidän mielestään on.
Vierailu sattui jouluaattoon, mikä antoi Pirhoselle erinomaisen mahdollisuuden katsoa jouluaattoiltaa asukkaiden näkökulmasta. Hän järjesti paikalle joulupukin, jonka avustuksella Pirhonen toimitti tilaamansa villasukat jokaiselle hoivakodin asukkaalle. Vastaanotto oli hyvin positiivinen, mutta yksi kohtaaminen jäi erityisen hyvin mieleen. Eräs iäkäs rouva oli maannut sängyssään, mutta nähdessään joulupukin hän nousi ylös ja totesi: ”No nyt tuli joulu kasikymppisellekin!”.
Pirhonen muistutti webinaarissaan, että ihminen on se sama ihminen hoivakotiin muuttaessaankin kuin mikä hän on aina ollut.
Ei liene siis ihme, että siinä vaiheessa, kun perhe ympäriltä hajoaa ja yhteiset joulupöytähetket vaihtuvat oman huoneen hiljaiseen rauhaan, voivat joulun suloisen lämpöiset pyhät tuntua vuoden pimeimmiltä hetkiltä ja pistää miettimään, mikä oman elämän arvo on. Hetki sitten vanhus oli osa oman kodin yhteisöä ja nyt hän on välitilassa matkalla kohti elämänsä lopullista päätepistettä, kuolemaa.
Tehdään siis tästäkin joulusta sellainen, jossa meidän omat mummomme ja ukkimme muistavat vielä olevansa osa perhettä, vaikka asuinpaikka onkin jossain muualla kuin siinä tutussa ja turvallisessa kodissa. Muistetaan mahdollisuuksien mukaan käydä heidän luonaan ja viedä heille jouluiloa ja hyvää mieltä, antaa kenties jokin pieni lahja, niin kuin silloin ennen. Pelataan korttipeli, lauletaan, luetaan ja nauretaan yhdessä. Muistetaan, että hoivakodeissa ja palvelukodeissa asuessaankin rakkaamme ovat yhä edelleen niitä samoja ihania ihmisiä, jotka vielä hetki sitten asuivat luonamme.
Postikortteja ja kukkalähetyksiä
Oman vanhuksen lisäksi voit ilahduttaa myös täysin tuntematonta ikäihmistä lähettämällä tälle joulupostia tai kukkia jouluiloksi. Presidentti Sauli Niinistön suojelema kampanja Joulupostia ikäihmisille päättyi eilen, mutta kukkalähetyksiä voi vielä lähettää 19.12. saakka. Kotona Asuen Seniorihoivan jo vuodesta 2010 toteutettu Ole joulupukkina seniorille -kampanjaan osallistuvat Kotona Asuen Seniorihoivan kanssa yhteistyössä kaupunkien kotihoidot, vanhuspalvelut ja järjestöt Helsingissä, Espoossa, Kauniaisissa, Vantaalla, Keravalla, Järvenpäässä, Päijät-Hämeessä, Pirkanmaalla sekä Kotkan ja Oulun alueella. Lähetysten saajat ovat yksinäisiä vanhuksia, joille pieni joulumuistaminen koetaan erityisen tärkeäksi. Kukkalahjoja voi ostaa kampanjaan osallistuvissa kukkaliikkeissä pääkaupunkiseudulla, Keski-Uusimaalla, Pirkanmaalla, Päijät-Hämeessä sekä Kotkan ja Oulun alueilla. Lisäksi kukkia voi ostaa verkkokaupasta.
Lue lisää kampanjasta osoitteesta https://www.kotonaasuen.fi/ole-joulupukkina-seniorille
Lähdekirjallisuus
Jansson, Anu: Loneliness of older people in long-term care facilities. Helsingin yliopisto. 2020.
Pirhonen, Jari: Asiakasnäkökulmia vanhustenhoitoon: Persoonan tunnustamisesta sosiaaliseen kuolemaan -webinaari. Vetovoimainen vanhustyö -hanke. 2021.
Kirjoittaja Maiju Korhonen on toimittaja-valokuvaaja ja Vetovoimainen vanhustyö -hankkeen viestintäasiantuntija, jonka jouluissa tärkeintä ovat omat lapset, puoliso ja kaiken yllä leijuva satumainen joulun taika.