BLOGISARJA Pia ja Vuoden vanhusteko

13.10.2021

Hei taas kaikille ja aurinkoisia terveisiä täältä Porista!

Tällä kertaa jatkan blogia samasta näkökulmasta, kuin tähänkin asti.

En koe tarpeelliseksi kirjoittaa siitä, kuinka paljon meidän hoitajien on lisää palkkaa tai lisää työkäsiä saatava. Niitä ongelmia en voi ratkaista ja niistä asioista kirjoittaminen sekä taisteleminen kuuluu muille.

Sen sijaan haluan teille esittää hoitajan näkökulmasta pieniä asioita, joilla pystymme työstämme tekemään mielekkäämpää ja antoisampaa. Sekä osoittaa tuleville hoitotyöntekijöille, että tämä työ on hyvin antoisaa ja siihen kannattaa lähteä mukaan.

Hoitotyö on ihanaa ja mielestäni hoitajan kuuluu tavallaan olla työssään myös luova, mikä varsinkin viime vuoden aikana on korostunut: miten saada muistisairas ikäihminen huomaamaan hymysi maskin takaa, miten antaa läheisyyttä, kun kädestä kiinni pitäminenkin voi olla riski.

Miten tarjota iäkkäille mahdollisuuksia parantaa toimintakykyä, kun syystä tai toisesta aina ei ulos pääse kävelemäänkään.

Valitettavan usein mediassa näkyy ikäviä asioita vanhustyöstä. Ei ole ihme, että useat ikäihmiset kokevat palvelukotiin muuton vaikeana tai jopa pelottavana.

Vaikka totuushan on, että palvelukodissa asuminen voi olla todella ihanaa! Se voi viedä pois yksinäisyyttä ja tuoda tilalle yhteisöllisyyttä. Se tuo ikäihmisen omaisille helpotuksen, kun he tietävät, että heidän rakkaistaan pidetään huolta.

Usein ikäihmiset ihan piristyvät silmissä tullessaan palvelukotiin ja elävät onnellista, turvallista sekä hyvää vanhuutta.

Valitettavasti viime vuosien maailmantilanne on vaikuttavan negatiivisesti ikäihmisten hyvinvointiin ja toimintakykyyn ja siksi olen kirjoittanut paljon siitä, kuinka hoitajien työtä sekä asukkaiden päivien sisältöä, ihan pienilläkin asioilla voidaan parantaa.

On olemassa paljon hetkiä ja asioita, joita voimme käyttää hyväksi, kun tarjoamme asukkaille päivien sisältöä, vaikka päivä muuten olisi kiireinen.

Mikrokohtaamiset asukkaiden kanssa palvelukodin käytävillä on hyvä oppia tunnistamaan ja käyttämään hyödyksi. Hymy, iloinen kohtaaminen, asukkaan mainitseminen nimeltä, parin sanan vaihto ja kosketus ovat asioita, joilla voidaan antaa asukkaalle olo, että hänet nähdään.  Jos pysähdytään miettimään, millainen päivänsisältö on hyvää, vastaus useasti on, että se ei tarvitse mitään sirkustemppuja vaan läsnäoloa, näkemistä, kuulemista, yhdessä tekemistä sekä tietysti kahvia ja pullaa.

Liikunnalla on myös hyvin suuri vaikutus hyvinvointiin ja toimintakykyyn. Ikäihmisten toimintakykyä lisäämällä lisätään myös hoitajien hyvinvointia. Ikäihmiset elävät terveempinä pidempään ja hoitajien fyysinen työ vähenee.

Senpä takia haluan jakaa teidän kanssanne myös tietoa KotiTV:stä.

KotiTV on ilmainen ikäihmisten palvelukanava joka tarjoaa ikäihmisille liikunnallista etäkuntoutusta, virikkeellistä muistikuntoutusta sekä kulttuuria ja opetuksellista sisältöä joka arkipäivä klo 11-13 ja näkyy tällä hetkellä 8 maakunnassa: Etelä-Pohjanmaalla, Keski-Suomessa, Pohjanmaalla, Pohjois-Karjalassa, Pohjois-Pohjanmaalla, Kymenlaaksossa, Satakunnassa ja Uudellamaalla.

Löydät KotiTV:n antenni-tv:n kanavapaikalla 33, DNA, Elisan ja Telian kaapeli-tv:n kanavapaikalla 66, Ålcomin partneroperaattoreiden kanavapaikalla 99.

Palvelukanavan näkyvyyden mahdollistavat sairaanhoitopiirit ja sote-alueiden kunnat.

KotiTV:n etäkuntoutus ohjelmat sisältävät eri toimintakyvyn tasoille sopivia harjoitteita ja kulttuuri ja oppiminen- osiossa teemat vaihtelevat kuukausittain. Tarjolla on esimerkiksi museokierroksia, yhteislaulua, voimistelua, tanssia ja digiopetusta.

Kaikki ohjelma on suunniteltu ikäihmisten toimintakykyä ja henkistä hyvinvointia lisääväksi erilaisten vanhustyön asiantuntijoiden kanssa.

Kuten tiedätte, ruokailu rytmittää monen palvelukodin arkea ja ehkä huomasitte, että usein lounas tarjotaan juuri samaan aikaan, kun KotiTV:n ohjelmat näkyvät televisiosta.

Sen takia KotiTV:llä on myös KotiTV+ tallennepalvelu, josta esimerkiksi tabletilla voi katsoa asukkaiden kanssa KotiTV:n ohjelmia teille sopivana aikana.

KotiTV+ tallennepalvelu on otettu jo monessa palvelukodissa hienosti käyttöön ja siitä saamamme palaute on ollut upeata. Moni hoitaja kokee sen helppokäyttöiseksi sekä ikäihmisten toimintakykyä lisääväksi ja tietenkin palvelukodeissa ikäihmisten toimintakyvyn lisääminen lisää myös hoitajien hyvinvointia.

Olen suuri KotiTV:n puolestapuhuja, enkä siksi että toimin siellä myös vanhustyön asiantuntijana, vaan siksi että uskon tähän konseptiin. KotiTV oikeasti tavoittaa kotona asuvat ikäihmiset ja saa heidät liikkumaan!

Olen omin silmin nähnyt, kuinka ikäihmiset pitkin Suomea kirjoittavat kirjeitä, lähettävät sähköposteja ja soittavat meille kiittääkseen ohjelmista ja kertoakseen, kuinka heidän toimintakykynsä on ohjelmien myötä lisääntynyt!

Myös palvelukodeista on tullut loistavaa palautetta ja siksi lähdemmekin KotiTV+ tallennepalvelua vielä laajentamaan enemmän.

Toivon teidän lähtevän innokkaasti kokeilemaan tätä mahdollisuutta lisätä ikäihmisten toimintakykyä sekä hoitajien hyvinvointia KotiTV:n avulla!   

Eikä unohdeta niitä mikrokohtaamisia ja niiden tärkeyttä.

KotiTV:lle myönnettiin Vuoden vanhusteko 2021 -palkinto, jonka kävimme noutamassa Vanhusten päivän valtakunnallisessa pääjuhlassa. Kuvassa vasemmalta Pia Leppäniemi, Tero Lehtinen, Karoliina Nikander, Sami Hautaniemi. Kuva: Studio Art4You.

Kirjoittaja Pia Leppäniemi on vanhustyön erikoisammattitutkinnon suorittanut lähihoitaja, joka valmistuu ensi vuonna geronomiksi. Hän opiskelee avoimessa yliopistossa gerontologiaa.