BLOGISARJA Liikettä niveliin!

9.2.2022

Terveiset Porista!

Meillä täällä rannikolla oli tammikuun loppupuolella hurjan liukasta. Jopa niin, että kaivoin nastakengät kaapista, kun lähdin koiran kanssa lenkille. Jäin silloin miettimään, kuinka moni ikäihminen joutuukaan jäämän sisälle odottamaan parempia kävelykelejä. Vaikka kävelyteitä on hiekoitettu, on ne edelleen monesta paikasta kovinkin jäiset ja jokainen tietää mitä kaatuminen ikäihmiselle usein tarkoittaa ja miten iso kuntoutumisurakka on edessä, jos kaatuu pahasti.

Liikunta on hurjan tärkeässä asemassa kaatumisten ehkäisyssä, mutta myös kaatumisten jälkeisessä kuntoutumisessa.  Ikäihmisille on ihan uskomattoman tärkeätä pitää huolta tasapainosta ja lihasvoimasta ja vaikka tästä on tehty lukuisia tutkimuksia, en silti koe, että sitä tarjottaisiin ikäihmisille tarpeeksi. Aina puhutaan miten valtio pystyisi säästämään rahaa, mielestäni ihmisille juuri liikunnan lisääminen tuo sen säästön pitkällä tähtäimellä.  Porissa on koulutettu myös vapaaehtoisista ulkoiluystäviä ja SPR:llä on vapaaehtoisia, jotka tulevat lenkkikaveriksi, mutta lisää mahdollisuuksia liikkumiseen tarvittaisiin.

Kotona asuville ikäihmisille on onneksi tarjolla ilmaista liikuntaa KotiTV kanavalla. Kaikki ohjelmat on suunniteltu moniammatillisessa yhteistyössä fysioterapeuttien johdolla ja liikunta osuuksissa keskitytään usein tasapainon kehittämiseen kaatumisten ehkäisyä silmällä pitäen. Ohjelmien teho perustuu myös toistoihin. Katsojaluvut osoittavat, että todella moni ikäihminen onkin löytänyt KotiTV:n ohjelmien pariin ja päässyt tekemään harjoitteita ja parantamaan hyvinvointiaan.  Näen KotiTV:n huikeana liikunnan mahdollistajana sekä uskon sen tehneen ihan älyttömän ison työn ikäihmisten hyvinvoinnin eteen.

Miten sitten palvelukodeissa?

On totta, että kaatumiseen ei tarvita sitä jäistä maata vaan kaatuminen onnistuu valitettavasti sisätiloissakin. Palvelukodeissa tehdään usein tiivistä yhteistyötä fysioterapeuttien kanssa, jotka esimerkiksi kaatumisien jälkeen näyttävät kuntoutusohjeita asukkaalle ja hoitajille. Hoitajien tehtäväksi jää fysioterapeuttien ohjeiden mukaan kuntouttaa asukasta.  Tietysti paras tilanne olisi, jos ikäihmiset olisivat niin hyvässä kunnossa, ettei kaatumisia tulisi.

Kaatumisien ehkäisy palvelukodeissa kokonaan on vaikeata, koska kaatumisiin voi olla niin monta eri tekijää, mutta on tiettyjä asioita, miten niitä voidaan ehkäistä kuten esimerkiksi kaatumisten ehkäisy-tarkistuslistat, oikea ruokavalio ja liikunta. Palvelukodissa työskentelevä hoitaja voi myös tarjota KotiTV:n etäkuntoutusharjoitteita ikäihmisille ja näin lisätä esimerkiksi heidän tasapainoaan. Hetkestä voi tehdä pienen yhteisen jumppatuokion jokaiseen arkipäivään.  KotiTV:llä on myös KotiTV+ tallennnepalvelu, jonka palvelukotien on mahdollista saada käyttöön ja näin mahdollistaa hoitajille kuntoutussisältö tarjolle heille sopivana ajankohtana.

Olen useasti kirjoittanut siitä, kuinka tärkeätä palvelukodissa asuville ikäihmisille on tarjota päivien sisältöä. Ikäihmisen on mielestäni tarkoitus vielä nauttia elämästä, vaikka asuukin palvelukodissa, tai vaikka olisikin muistisairas, koska elämä voi olla aktiivista, omannäköistä ja hyvää silloinkin.

Tarkoitukseni ei ole pakottaa ketään liikkumaan vaan tarjota mahdollisuus nähdä liikunnan tarjoamisen helppous uudella tavalla. Etäkuntoutus on nykypäivää!  Tärkeätä on löytää se laadukas liikunnantarjoaja, joka tarjoaa juuri ikäihmisille suunnattua, fysioterapeuttien kanssa yhteistyössä tehtyä liikuntaa. Ja tärkeätä on myös muistaa, että kaikille ei tietysti liikunta sovi, koska kaikki ei siitä pidä ja tämäkin on hyvä tiedostaa. Näissä tapauksissa hoitaja voi tarjota liikuntaa, mutta asukkaan omaa tahtoa pitää kunnioittaa.

(KotiTV:n lähetysajat ja näkyvyyden löydät heidän sivuiltaan ja ohjelmia voit katsoa myös suorana lähetyksenä netissä www.kotitv.fi. KotiTV löytyy myös Facebookista sekä instagramista. )

Liikunnallista helmikuuta toivotellen!

Kirjoittaja Pia Leppäniemi on vanhustyön erikoisammattitutkinnon suorittanut lähihoitaja, joka valmistuu tänä vuonna geronomiksi. Hän opiskelee avoimessa yliopistossa gerontologiaa.