BLOGISARJA Juhannusterveiset täältä Porista!

24.6.2022

Kun suljet silmäsi ja ajattelet ihaninta, vaikka lapsuudessa kokemaasi juhannusta, mitä muistoja mieleesi tulee? Minulle tulee mieleen aurinko sekä meren, juhannusruusun, syreenin (jonka aina vahvasti yhdistän kesään) ja grillin tuoksu. Pihakeinu, perhe, musiikki, yhdessäolo ja juhannuskokko. Moniin muistoihini siis liittyvät erilaiset tuoksut. Tutkimuksissa onkin todettu, että tuoksut voivat herätellä muistoja vuosien takaa ja palauttaa muistisairaankin sinne onnellisten hetkien tunteisiin.

Nyt vietetään Suomen kesän ihaninta juhlaa. On hyvä hetki miettiä, miten saisimme tämän kaiken tuotua asukkaille palvelukotien yksiköihin ja samalla heräteltyä muistoja ja onnentunteita? Asukkaiden omahoitajuus ja halu rakentaa asukkaan omannäköistä elämää ovat varmasti avainsanoja.  Ja täytyy muistaa, että kaikki eivät tietenkään innostu syreenintuoksuista tai koivunoksista kuten minä, eikä harmonikkamusiikki tai grillimakkara tuo kaikille sitä juhannusfiilistä, mutta siksi onkin niin tärkeää haastatella omia asukkaita sekä heidän omaisiaan ja kerätä niitä muistoja. On tarpeellista opetella tuntemaan oma asukas.

Olen useasti juhannuksena ollut työpaikallani Ruskataloilla täällä Porissa. Juhannukseen meillä kuuluu talon pihalla olevat juhannusvihtatalkoot, joihin osallistuu aina asukkaita. Juhannussalko myös rakennetaan talon etupihaan asukkaiden kanssa yhdessä. Tämä ilostuttaa asukkaiden, työntekijöiden sekä omaisten lisäksi myös ympärillä asuvia ihmisiä. Talon pihassa myös juhlitaan musiikin soidessa, grillaillaan, ollaan yhdessä ja nautitaan. Yksiköissä juhannuksena on tietenkin mahdollista päästä juhannussaunaan vihdan kera ja halutessaan voi nauttia vaikka kylmän saunaoluen . Tarjolla on aina hyvää ruokaa, ja meillä on mahdollisuus myös yksikön omalla parvekkeella grillailla makkaraa asukkaille, jolloin grillimakkaran tuoksu leviää yksiköissä joka paikkaan. Yksiköiden hoitajat rakentavat juhannuksen heille, jotka eivät enää toimintakykynsä tai hyvinvointinsa takia jaksa tai kykene sängystä päiväsaliin nousemaan. Jos sänkyä ei huoneesta saa vietyä yhteisiin tiloihin, voi juhannusta rakentaa myös asukkaan ympärille. Tässä on hyvä käyttää apuna kirjauksia asukkaan muistoista liittyen juhannukseen ja muistaa myös, ettei aistituntemuksia ole tarkoitus tulla liikaa. Meidän talossamme hoitajat usein tuovat kesäisin luonnonkukkia ja koivunoksia, joilla koristellaan juhannuksena ruokapöydät ja musiikkia soitetaan paljon. Muistisairaalle musiikki ja tutun tuoksun haistaminen voivat tuoda piilossa olevia muistoja tai tunteita pintaan. Tuttu kesän tuoksu voi saada asukkaan onnelliseksi, vaikka häb ei enää muistaisi, miksi niin tapahtuu. Mikä ihana ajatus se onkaan ja miten iso vaikutus meidän työpanostuksella on. Tämä on se työn paras puoli, se, että pienillä asioilla voi ilostuttaa jonkun ihmisen päivää ja tuoda siihen paljon sisältöä.

On myös asukkaita, jotka eivät välitä juhannuksesta lainkaan. Pääajatuksena tässä on se, että jokainen saa viettää omannäköistään juhannusta. Meidän työmme ilo on tarjota siihen mahdollisuus tuomalla ne kaikki elementit joista onnellinen, omannäköinen juhannus rakentuu itse kullekin.  

Miten te vietätte juhannusta asukkaiden kanssa? Miten haluaisitte sitä viettää? Miten he haluaisivat sitä viettää ja eroaako nämä toisistaan? Mitä elementtejä lisää siihen tämänhetkiseen tilanteeseen voisi ehkä tuoda?

Tässä vielä ”juhannustuliaisia” taloonne, joista on mukava lähteä jotain rakentamaan pienelläkin panostuksella:

(114) Säkkijärven polkka – YouTube   (Säkkijärven polkka harmonikalla soitettuna)

(114) Näin sidot helpon kukkaseppeleen – YouTube (Kukkaseppeleen sidonta)

(114) Kolhon juhannuskokko // Midsummer celebration in Kolho – YouTube (Juhannuskokko kauniissa maisemissa)

(114) Ohjeet saunavihdan tekoon – YouTube (Juhannusvihdan tekoa)

YouTubesta löytyy myös ihania lavatanssivideoita. Jalalla voi laittaa koreasti hoitajien avustuksella myös yksikön tiloissa. Miten mukavaa olisikaan pitää päivätanssit juhannuksena! Pyörätuolissa istuminen ei ole este tanssille – eikä varsinkaan muistisairaus.

Tänä juhannuksena minä olen kesälomalla lasteni kanssa viettämässä päivää maatilalla, jossa lapset saavat silittää lehmiä ja ratsastaa hevosilla. Paistellaan makkaraa, tehdään vihtoja ja kukkaseppeleitä. Upotetaan varpaat nurmikkoon ja haistellaan keskikesän tuoksuja. Rakennetaan lisää yhteisiä juhannusmuistoja.

Ihanaa keskikesän juhlaa teille kaikille.

Kirjoittaja Pia Leppäniemi on vanhustyön erikoisammattitutkinnon suorittanut lähihoitaja, joka valmistuu tänä vuonna geronomiksi. Hän opiskelee avoimessa yliopistossa gerontologiaa.