10 kirjaa ikääntymisestä

1.12.2021

Joulun lähestyessä mieli vaeltaa jo juhlan jälkeisissä pyhissä, jolloin on ihanaa kääriytyä viltin mutkaan hyvä kirja kainalossa. Olisiko alla olevassa listassa jotain, minkä kanssa voisi ajatella viettävänsä lomapäivien tunnelmalliset hetket syömisen ja saunomisen välissä? Seuraava lista saattaa toimia myös silloin, kun kaveri kinuaa joululahjatoiveita tai kollega näyttäisi olevan pienen irtioton tarpeessa…

Hyyppä, Markku T.: Ikääntyvän muistikirja, 2019

Kenelle? Ikääntyvälle, hänen omaiselleen tai hoitajalle, joka kaipaa tietoa ikääntyvän muistin parantamisesta muun muassa ravitsemuksen, liikunnan sekä älylääkkeiden ja meditaation avulla.

Jyväkorpi, Satu: Voimaa vuosiin: vaali vireyttäsi ja jaksamistasi, 2019

Kenelle? Hänelle, joka kaipaa selkeitä ja käytännönläheisiä ohjeita ikääntyvien ruokavalioon ja liikkumiseen.

Kattelus, Ritva: Eläkettä & eliksiiriä, 2019

Kenelle? Tuoreelle eläkeläiselle, joka miettii, miten tästä eteenpäin.

Kauhanen-Simanainen, Anne: Vanhene rohkeasti: opas arvokkaaseen vanhenemiseen, 2020

Kenelle? Hänelle, joka pohtii omaa tai läheisensä vanhenemista, työskentelee ikääntyvien parissa tai on kiinnostunut yhteiskunnan muutoksesta sekä kyvystä nähdä ikääntyminen rupsahtamisen sijaan voimavarana ja luonnollisena mahdollisuutena vapautumiseen.

Räsänen, Riitta: Hyvää elämänlaatua ikääntyneille, 2018

Kenelle? Vanhustyöntekijöille ja heille, jotka kaipaavat tutkittua ja käytännössä testattuja menetelmiä ikääntyneiden hyvän elämänlaadun tuottamisesta vanhuspalveluissa.

Talvitie, Eveliina: Vanha nainen tanssii, 2021

Kenelle? Sinulle, joka pohdit, miksi sanapari ’vanha nainen’ saa monet tuohtuneena todistamaan päinvastaista.

Ingelman-Sundberg, Catharina: Ain laulain ryöstös tee, 2017

Kenelle? Huonosti palkattua hoitotyötä tekeville huumorintajuisille hoitajille sekä omaisille, harmaille panttereille ja muille lukijoille, jotka uskovat, että Keinutuolikopla voisi ratkaista eläkeläisten palveluja vaivaavan ainaisen resurssipulan.

Heikkinen, Antti: Mummo, 2017

Kenelle? Asennemummoa kaipaavalle lukutoukalle, jota kiehtovat menneiden aikojen kova elämä, vakavuus, suomalainen sisu sekä rehti ja rehellinen itäsuomalainen huumori.

Paavilainen, Maija: Mummoenergiaa, 2006

Kenelle? Aforismeista kiinnostuneelle lukijalle, joka pohtii mummouden syvintä olemusta.

Sinivaara, Irja: Tuulen alla, 2019
Kenelle? Lukijalle, joka palaa halusta kurkistaa yli ysikymppisen Sannin elämään palvelutalossa. Kirjassa on huumoria, johon kätkeytyy kysymys: saako tälle nauraa?

Kirjoittaja Maiju Korhonen, viestintäasiantuntija, Vetovoimainen vanhustyö-hanke / Savonia AMK